30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


Birol: Türkiye Yenilenebilir Enerjinin Arabistan’ı Olabilir!

İSTANBUL (Enerji Portalı) – Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye’nin kısa sürede doğru hamleleri yaptığı takdirde yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan’ı olabileceğini belirtti.

Dünyanın önde gelen yatırım fonları ve yatırım bankaları dümeni fosil kaynaklardan yenilenebilir enerjiye kırdı. Bu alanda birçok önemli şirketin adım attığını hatırlatan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki attığı adımlara ve sahip olduğu potansiyele bakarsak bu kaynağın buraya gelmemesi için bir neden yok. Son 5 yılda yenilenebilir enerjideki kapasite artışında Türkiye, Almanya ve İngiltere’nin ardından Avrupa’da üçüncü konumda. Bu alanda çok başarılı sayılan İspanya ve Fransa gibi ülkeleri geride bırakmak çok önemli.” dedi.

“Türkiye yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan’ı olabilir.”

Birol, Türkiye’nin kısa sürede doğru hamleleri yaptığı takdirde yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan’ı olmaması için önünde hiçbir engelin bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin uzun süredir yaptığı yatırımlarla belirli bir know-how’a ulaştığını anlatan IEA Başkanı, Türkiye bundan sonra daha hızlı refleks gösterip ilk olarak toplam elektrik üretimindeki yenilenebilir kaynaklarının payını artırmalı. Bunu yaparken aynı zamanda altyapı ve yan sanayi gelişiyor. Komşu ülkelere baktığımızda hem Balkanlar’da hem Ortadoğu ve Afrika’da mükemmel bir potansiyel var ancak onlar bu yatırımı yapacak know-how’a sahip değiller. Bu pazarı bilmiyorlar. Irak ve bazı Afrika ülkeleri güneşte yatırım yapmak için harekete geçti bile. Onlarla bu konuda çalışıyoruz. Yakın zamanda bu ülkeler yeşil enerji konusunda dev yatırımlar yapacak. Petrol zengini olan ülkelere yeşil enerjiyi Türkiye’ye götürsün. Bunu yapacak gerekli yeterliliğe sahibiz. şeklinde konuştu.

“Enerjide ikinci devrim: Deniz üstü rüzgar enerjisi santralleri!”

Bundan 10 yıl kadar önce tüm dünyaya ABD’de kaya gazı ve kaya petrolü devriminin yaşanacağını açıkladıklarını söyleyen Birol şunları paylaştı:

“O zaman yaptığımız açıklamalar tarihe geçmişti. İlk defa biz açıklamıştık. Şu an geldiğimiz noktada ABD bu alanda büyük bir liderlik pozisyonuna gelmiş durumda. Aradan zaman geçti. Şimdi ikinci bir devrimi açıklamak için hazırlanıyoruz. Hem hükumetler düzeyinde hem de dünyanın dev şirketleri ile birlikte yapılan çalışmalar sonucunda deniz üstü (offshore) rüzgar santrallarında büyük bir maliyet düşüşü yaşanıyor. Bu alanda yeni teknolojiler devreye giriyor. Deniz üstü rüzgar enerjisi teknolojisi ile üretilen elektrik kısa süre içerisinde diğer enerji kaynakları ile rekabet edecek düzeye inecek. Bu devrim gümbür gümbür geliyor. Bu konuda dünyanın nasıl bir yol izleyeceğini Ekim ayında Danimarka’da açıklayacağız. Bu rapor yayınlandıktan sonra dünyada yeni bir kapı açılacak. Dünyanın teknoloji gündeminde de bir zıplama olacak.”

“Türkiye’deki rüzgarın şiddeti ve frekansı deniz üstü RES yatırımları için çok iyi.”

Sahip olduğu rüzgarın kalitesi nedeniyle Türkiye’nin bu alanda ciddi bir avantajı bulunduğunu aktaran Birol, “Bu yatırımı yapmak için rüzgarın ne çok şiddetli ne de zayıf olması gerekiyor. Türkiye’deki rüzgarın şiddeti ve frekansı bu yatırım için çok iyi. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin bu zenginliği elektriğe çevirmesi gerekiyor. Şu anda bu teknoloji dünyada çok az sayıda ülke tarafından kullanılıyor. Türkiye bu konuda ilk adım ülkelerden biri olursa rekabet gücü çok yüksek olur.” diye belirtti.

“Enerji sektöründe başka bir devrim de hidrojen teknolojisi ile depolama olacak.”

Şu anda dünyanın üzerinde en fazla kafa yorduğu konunun üretilen elektriğin depolanması olduğunu belirten Birol, “Tüm ülkeler üretilen elektriği nasıl depolayabileceğini düşünürken hidrojen teknolojisinde çok büyük gelişmeler yaşandı. Şimdi herkesin gözü burada. Deniz üstü rüzgar enerjisi santrallarinde üretilen elektriğin hidrojen teknolojisi ile depolanacağı yeni bir teknoloji bizi bekliyor. Bu çok stratejik. Denizüstü ile hidrojen teknolojisi birleşiyor. Depolama sorunu yakın dönemde kalmayacak gibi. Geçtiğimiz günlerde G20’de Japonya Başbakanı Şinzo Abe, benden hidrojen teknoloji hakkında dünyaya bir yol haritası çizmemi istedi. Bunu daha sonra tüm G20 ülkeleri ile paylaştılar. Enerji sektöründe başka bir devrim de hidrojen teknolojisi ile depolama olacak.”değerlendirmesinde bulundu.

“Doğal gaz ticaretini, LNG’ye kaptırdı. Bu Türkiye için büyük bir avantaj.”

Doğal gazın son zamanlarda çok hızlı büyüyen bir yakıt olduğunu ifade eden Birol,“2018’de doğal gaz altın yılını yaşadı. Enerjideki toplam büyümenin yarısı sadece doğal gazdan geldi. Bir yıl önce 10 dolar olan doğalgazın fiyatı 3.5 dolara kadar geriledi. Bunun en büyük nedeni ABD, Avustralya ve Katar’ın piyasaya sürdüğü fazla miktarda doğal gaz. Artık boru hatları doğal gaz ticaretindeki ağırlığını LNG’ye kaptırdı. Türkiye gibi alıcı ülkeler için bu büyük bir avantaj. Pazarlık masasında elini güçlendiriyor” dedi.

Kaynak: Habertürk

Son Dakika Enerji Haberleri için enerjiportali.com/son-dakika-enerji-haberleri Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

1 Yorum

  • Seydi TOPAL dedi ki:

    Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını kolaylaştıracak kanunlar yapmak gerekir. Oysa ülkemizde bu olay tamamen ranta donusturulmeye çalışılmakta.En son çıkan yönetmelikler kafa karıştırmaktan başka bir şeye yaramıyor.Cok basit bir düzenleme karmaşık bir hal aldı.Sektor nerdeyse durdu.Bu sene 6 ay içinde yapılan ve devreye alınan GES santrali nerdeyse sıfır seviyesinde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.