30 Bin Üyemize Katılın
E-Bülten yayınlarımız için abone olun.


“Avrupa’nın, Doğuştan Elektrikli İlk ve Tek SUV Modeli”

BURSA (Enerji Portalı) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün hep birlikte temelini attığımız Türkiye’nin Otomobili Fabrikası, yatırım zincirimizin altın halkalarından bir tanesidir. Bugün burada sadece yeni bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Sadece fabrika inşaatına başlanılmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı üretim tesislerinin olduğu devasa bir komplekstir. Milli otomobillerimizin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerini buradan yürüteceğiz. Yani TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek” ifadesini kullandı.

Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve ilk aracın 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye’den yola çıkacak. Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye’nin Otomobili olacaktır” diye konuştu.  

Törene katılım sağlayan isimler:

Tanıtımı gerçekleştirildiği andan itibaren tüm Türkiye’de büyük ilgi gören ve dünyada büyük ses getiren TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra

  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop,
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,
  • Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu,
  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Adil Karaismailoğlu,
  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy,
  • Eski TBMM Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım,
  • MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman,
  • Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler,
  • Bursa Valisi Yakup Canbolat,
  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,
  • TOGG Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,
  • TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ile 5 babayiğitler, İnan Kıraç, Ahmet Nazif Zorlu ve diğer ilgililer katıldı.

“Türkiye’nin Otomobili sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ses getirdi”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 yıllık hayallerini gerçeğe dönüştürme yolunda tarihi bir adım daha attıklarını kaydetti. 7’den 70’e 83 milyonun tamamının projeyi sahiplendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Otomobili sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ses getirdi. Bilhassa milletimiz, on yıllardır hasretini çektiği bu projeye büyük bir ilgi ve teveccüh gösterdi. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye’nin böyle bir hamleye girişmesi; insanımız için nasıl umut olmuşsa, içimizdeki bazı çevrelerin de adeta kâbusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüveninin artmasından rahatsızlık duyanlar, hemen yoğun bir karalama kampanyası başlattılar.

Hayatlarında ülke ve millet hayrına bir tek çivi dahi çakmamış olanlar, koro halinde iftira üretme yarışına koyuldular. 83 milyonun sevincine ortak olmak yerine, menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. Otomobilin “kaputu da, farı da varmış” manşetleriyle kendi seviyelerini, kendi cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular.”

“Türkiye olarak sağlıktan ulaşıma, tarımdan sanayii, enerji, çevreye kadar her alanda projelerimize hız verdik”

“Tüm çabalarına, tüm araştırmalarına rağmen hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadılar. Dalga geçmek niyetiyle attıkları manşetlerin hepsi döndü-dolaştı, atanların eline-yüzüne bulaştı. 7’den 70’e 83 milyonun tamamı, genci-yaşlısıyla milletimizin her bir ferdi; ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi. Yıllardır içerden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı.

Biz de milletimizin bu beklentilerini boşa çıkarmamak için koronavirüs salgınına rağmen gece-gündüz demeden çalıştık, çabaladık. Tüm dünyanın yatırımlarını durdurduğu veya askıya aldığı bir dönemde, Türkiye olarak sağlıktan ulaşıma, tarımdan sanayii, enerji, çevreye kadar her alanda projelerimize hız verdik.

Bugün hep birlikte temelini attığımız Türkiye’nin Otomobili Fabrikası, işte bu yatırım zincirimizin altın halkalarından bir tanesidir. Bugün burada sadece yeni bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Otomobili tanıttığımızda “bunlar nerede üretilecek” diye soranlara, daha tasarım aşamasında bu güzel eseri öldürmeye çalışanlara, hep birlikte en güzel cevabı veriyoruz.”

“TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek”

“Bugün inşaatına başladığımız sadece bir fabrika değildir. Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı üretim tesislerinin olduğu devasa bir komplekstir. Milli otomobillerimizin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerini buradan yürüteceğiz. Yani TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek.

Test ve müşteri deneyim parkıyla fabrikamız doğrudan vatandaşlarımıza hizmet verecek; çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak. Tüm bunları yaparken çevre hassasiyetimizi de en üst düzeyde tutuyoruz. Üretim ve fabrikanın inşasında kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle, bu alanda çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Büyük, güçlü ve yenilikçi ülke vizyonumuzun sembollerinden biri olacak bu eserin, genç kuşaklara ilham aşılayacağına inanıyorum.

27 Aralık’ta kamuoyunun beğenisine sunduğumuz araçlar, milletimizden de çok yoğun takdir aldı. Anketler, milletimizin bu projeyi destekleme oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum hem bizim hem de bu işe gönlünü veren ekibin motivasyonunu daha da artırıyor.”

“Ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye’nin Otomobili olacaktır”

“Salgın döneminde bir yandan fabrika inşaatına başlamak için tüm süreçleri tamamlarken, diğer yandan da 78’i Türkiye’de yerleşik firmalardan oluşan tedarikçi seçimlerinin yüzde 93’ünü tamamladık. Çin’de dış tasarım, Avrupa Birliği ülkelerinde ise iç ve dış tasarımımızın tescil işlemleri bitti. Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika’daki tasarım tescil süreçleri devam ediyor. Kullanıcı araştırmaları ve mühendislik çalışmalarının tümü yine planlanan takvim çerçevesinde gerçekleşti.

Bugün ise “Bismillah” diyerek fabrikamızın inşaatına başlıyoruz. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz. Böylece Avrupa’nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye’den yola çıkacak. Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye’nin Otomobili olacaktır.

Fabrika alanında dört binin üzerinde vatandaşımız istihdam edilecektir. Dolaylı istihdamı da düşündüğümüzde, bu sayı çok daha fazla olacaktır. Ayrıca bölgedeki üniversitelerle iş birliği halinde sanayii kuruluşlarına nitelikli iş gücü kazandıracağız. Endüstrideki tedarik yapısını geliştirirken, yeni girişimlerin ve yenilikçi fikirlerin önünü açacağız.”

“Türkiye’nin Otomobili projesinden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız”

“Şimdiden TOGG tedarikçilerinin arasına daha evvel hiçbir büyük üretici için çalışmamış “filiz girişimler” katıldı. Kendini TOGG’la ispat edecek bu şirketler, küresel tedarikçi olma potansiyeline sahipler. Geri görüş kameralarında bir dünya markası çıkarabileceğimiz gibi, akıllı yaşam teknolojilerinde çığır açıcı işler Türk firmalarından çıkacaktır.

Ürün yelpazemiz, teknolojimiz, iş modelimiz, iş planımız ve tedarikçilerimizle dünyada en iyiler liginde oyuncu olmaya hazırız. Sanayi ve teknolojinin altın üçgeni olarak gördüğüm Gemlik, Bilişim Vadisi ve İstanbul’a bu projede çok iş düşüyor. İnşallah, pek çok işimizden olduğu gibi, Türkiye’nin Otomobili projesinden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız.

Türkiye; tarihiyle, değerleriyle, coğrafyasıyla, üretim kapasitesiyle büyük ve güçlü bir ülkedir. Biz çalışırsak, gayret gösterirsek, devlet ve millet olarak sırt sırta verirsek, Allah’ın izniyle aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Devrim arabalarından tam 60 yıl sonra gerçeğe dönüştürdüğümüz başarı hikâyesi, bunun en güzel örneğidir.”

Kanalıma Abone Olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.