Nedir?
Mispikel adıyla da anılan Arsenopirit minerali, çoğu durumda altın da içerir. Çelik grisi renginde olup metalik parlaklık gösterir.
Arsenopirit’te kısa sütun, iğne ve çubuk şeklinde oluşmuş kristallerine rastlanır. Elektriği iyi iletir. 420 – 675 ºC civarında parçalanır. Çizildiği zaman kıvılcım ve sarımsak kokusu çıkartır. Isıtılınca ölümcül bir gaz çıkarır, temas edilmesi zarar vermez ancak derhal elinizi yıkamanız gerekir.
Yüksek sıcaklıklarda oluşmuş Sn, Volfram, Cu, Zn yataklarında refakatçı mineral olarak görülür. Daha çok pnömatolitik ve hidrotermal evrede oluşur. Çoğunlukla Au ile birliktedir. Pegmatitler, kontakt metamorfik kireçtalarında saçınımlı halde bulunur.
Nerelerde Bulunur?
Türkiye’de Balya, Yusufeli Esendağ, Şebinkarahisar, Yenice Sarıçayır, Ödemiş Yılanlı, Küre yöresinde, Kemalpaşa da, Işık Dağı ve Sarılarda, Bitlis Yukarıerek, Maraş Pazarcık, Tire Bahçeli, Çobanlı Çiftçigediği, Keleş Soğukpınar da bulunur. Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İtalya, Balkanlar, İngiltere, Meksika ve Bolivya’da bulunur.
Nerelerde Kullanılır?
Arsenopirit tıpta, cam yapımında, konserve yapımında, böcek ilacı yapımında ve boya sanayiinde kullanılır.
Nasıl Keşfedilir?
Arsenopirit, yaygın olarak bulunan bir arsenik mineralidir. Yüksek-orta dereceli sıcaklık koşullarında altın, gümüş, kalay ve tungsten yataklarında oluşur. Sfalerit, pirit, kalkopirit, galenit ve kuvars ile birlikte bulunur. Pegmatit, gnays, dolomit ve kireçtaşlarında saçınımlı olarak bulunur.
Kategori: Sulfide mineral
Kimyasal Bileşimi: FeAsS
Kristal Sistemi: Monoklinik
Kristal Biçimi: Genellikle kısa prizmatik kristalli, masif, kompakt, tanesel ya da sütunsal
İkizlenme: {100}, {001}, {101} ve {012} yüzeylerinde yaygın
Sertlik: 5.5 – 6
Özgül Ağırlık: 6.07 – 6.18
Dilinim: { 111} belirsiz
Renk ve Şeffaflık: Gümüş grisi-beyaz, opak
Çizgi Rengi: Koyu gri – siyahParlaklık: Metalik
Ayırıcı Özellikleri: Gümüş grisi rengi ile markazitten, kristal şekli ile skutteruditten ayrılır.