İSTANBUL (Enerji Portalı) – Akfen Yenilenebilir Enerji, 13 yeşil enerji projesi için 363 milyon Dolarlık Türkiye’nin en büyük rüzgar ve güneş kredisini aldı!
Geçtiğimiz yıl, 2 yıl için farklı sektörlerde 6.2 milyar liralık (1.6 milyar dolar) yatırım paketi açıklayan Akfen Holding, Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi çatısı altında tamamı yerli kaynaklardan oluşan 13 rüzgar ve güneş santrali yapacak. Türkiye’nin 5 Bölgesine 530 Milyon $ Değerinde olan yatırımları için başvurduğu kredinin onayı bugünkü imza töreni ile gerçekleştirildi.
Toplam 530 milyon dolar olan santral yatırımının 167 milyon dolarlık kısmını Akfen Holding kendi öz kaynaklarıyla karşılarken, 363 milyon dolarlık kredi yerli ve yabancı 6 banka tarafından sağlanıyor. Bu Türkiye’ de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor.
Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından 9 güneş enerji santrali (GES) ve 4 rüzgar enerji santrali (RES) projelerinin hayata geçirilmesinde kullanılacak toplam 363 milyon dolarlık kredi için yerli-yabancı finans devlerinin desteğini aldı. Buna göre 103 milyon dolarlık GES kredisini Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Türkiye İş Bankası üstlendi. 260 milyon dolarlık RES kredisi ise Vakıfbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Türk İş Bankası’ nın garantörlüğünde Almanya merkezli KfW IPEX-Bank ve EBRD tarafından sağlanıldığı öğrenildi.
Santraller Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yapılacak.
Akfen Yenilenebilir Enerji, doğal ve yerli kaynaklardan üretim sağlayacak projelerini Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde Türkiye’ nin birçok farklı noktasına yayacak. Buna göre yatırım değeri 180 milyon dolar olarak planlanan 9 GES projesi Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya’ da kurulacak. Güneşten elektrik üretecek GES’ ler tamamlandığında 70 MW’ ı lisanslı, 15 MW’ ı lisanssız olmak üzere toplam 85 MW kapasiteye ulaşacak. 350 milyon dolara mal olacak 4 RES ise Çanakkale ve Denizli’de yer alacak. RES’ lerin toplam lisanslı gücü 242 MW olacak.
13 santral tamamlandığında toplam 327 MW güç üretmiş olacak.
Toplam güçleri 327 megavat olan 13 santral yaklaşık 1 yıl içinde tamamlandığında tam 1.2 milyon kişinin yaşadığı hanelerin elektriği tamamen doğal kaynaklardan sağlanmış olacak. Yeni yatırımlarla Akfen Yenilenebilir Enerji’ nin yerli ve doğal kaynaklardan üretime dayalı enerji santrali kurulu gücü ise 574 MW’ a çıkmış olacak.